Wat zit er nog meer in uw eten?

Helaas is ons voedsel niet meer zo puur en eerlijk als we graag zouden willen. De toevoegingen en bewerkingen die ons eten ondergaat brengen meer en meer ons lichaam uit balans. Maar wat zit er dan precies in ons eten? Conserveringsmiddelen, kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen zijn de meest bekendste toevoegingen. Zij zorgen ervoor dat een product langer mooi blijft, er aantrekkelijker uitziet en stimuleren de behoefte om hier meer van te gebruiken, zodat de fabrikanten er voldoende aan kunnen (blijven) verdienen. Niet direct de functies die voeding per se hoeven te vervullen, toch?
Voeding die zuiver is, is zo min mogelijk bewerkt. Zo, rechtstreeks zoals de natuur dit voor ons heeft bedoeld en waar ons lichaam op ingesteld is. En als de natuur het al niet meer herkent als eten, moeten wij het dan nog wel tot ons nemen?

 zoetstoffen

Een voorbeeld zijn de smaakversterkers E621, E627 en E631. Deze worden veelal aan zoutige producten toegevoegd, zoals chips met een smaakje (paprika, chili etc),soepen, sauzen en kant- en klaar pakjes voor maaltijden. Veel voorkomende klachten van smaakversterkers zijn een opgeblazen gevoel in de buik, brandend maagzuur,hoofdpijn, misselijkheid, onrust, slaapproblemen en vermoeidheid. En na het consequent vermijden van deze producten, zijn al vele mensen in onze praktijk als door eenwonder 'genezen' van dergelijke klachten die de huisarts ook voor een raadsel stelden... Proberen om deze producten te vermijden kan geen kwaad, je kunt altijd weer terug naar je oude gewoonte. En mocht dit niet het gewenste resultaat geven, kunnen we in onze praktijk kijken of er andere verstoringen in de balans van uw lichaam te vinden zijn waardoor uw klachten kunnen zijn ontstaan. De E-nummers en kunstmatige toevoegingen staan beschreven in het boekje 'Wat zit er in uw eten?' In dit boekje van Corinne Gouget en Will Jansen leest u alles overadditieven / toevoegingen in uw eten. En dat zijn er veel. Het grootste gedeelte ervan is volgens de schrijvers toxisch oftewel giftig en kan de meest uiteenlopende symptomen geven. Hoewel ik het persoonlijk niet eens ben met alle klassificaties, kan het boekje een handvat geven bij de zoektocht naar een voedingspatroon wat bij u past. Iedereen is anders en ook op natuurlijke ingredienten kan een lichaam intolerant reageren. Het verdiend zeker de aanbeveling dit boekje zelf aan te schaffen. Het ISBN nummer is 978-90-77788-28-8. Zorg voor uzelf, laat uw lichaam en uw kinderen niet vergiftigen!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.